Kurumlarda ve Şirketlerde İç İletişim de Digital Signage TV Yayınlarının Kullanımı
Artık günümüzde şirketlerin , kurum ve kuruluşların insan kaynakları yapıları içinde iç iletişim departmanlarını görmeye başladık. Bu departmanların temel amacı , şirket içi iletişimi arttırarak çalışanın işletmeye olan bağlılığını arttırmak ve motivasyonu sağlamak. Bunun yanında çalışanları bilgilendirme, eğlendirme, motive etme, güven ve katılım oluşturma gibi amaçlara hizmet etmekte. Yine sağlıklı ve doğru iletişimin olmadığı kurumlarda bağlılık ve sadakatin düşük olduğu görülmektedir.
Şimdiye kadar iç iletişim deyince şirket içinde çalışan web tabanlı intranet ler, email sistemleri düşünüyoruz. Eskiden şirket üst yönetiminde alt çalışanlara dikte ettirici mantıkta B2E ( Business to Employee ) kavramları vardı, son yıllarda Enterprise 2.0 kavramları ile bu biraz daha çalışanlara rahat ortam sağlayan ve düşüncelerini daha rahat dile getirdikleri şirket içi sosyal medya , kurum içi Facebook yapıları düşünülmeye ve kurulmaya başlandı.
Bu bahsettiğimiz sistemlerin hepsi bir bilgisayar veya mobil cihaz üzerinden bağlantı gerektiren interaktif sistemler. Daha çok şirket içinde beyaz yakalı insanların kullandığı sistemler. Bunların yanında insanlar boş veya serbest zamanlarında bağlantı kurma ile uğraşmayacakları asansörde, çay içme yerinde, şirket içi kafede yada yemekhane de yemeğini yerken beynini kullanmayacakları kafalarını kaldırınca görecekleri TV gibi sistemler de artık iç iletişimde yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandı.
Özellikle kurum içi mavi yakalı çalışanlar, saha teknisyenleri, üretim hattında çalışan kişiler, bu kişilerin bir bilgisayar üzerinden şirketin intranet ine girip te bakma imkanları olmayabilir. Kurum içindeki şirket haberleri ile doğru bilgilendirme yapma, dolayısı ile bu kategoride ki çalışanlarında şirkete bağlı ve güncel bilgilendirme yapma açısından TV yada ekran temelli digital signage sistemleri günümüzde önem kazanmaya başlamıştır. Yemekhane girişinde bir sürü kağıt dokümanın iğnelediği bir duyuru panosu yerine 55” bir LCD ekrandan bu duyuruları vermek hem görsel kirlilik açısından hem de dijitalin kullanım ve güncelleme rahatlığı çok daha mantıklı olacaktır. Yada çay veya kahve içilen şirket içi kafe veya kantin ortamında konulmuş olan yerlerde günlük yayın akışı içinde yemek listesinin verilmesi , iş güvenliği konularında animasyonlu içeriklerin yayını, iş kazası konusunda bir videonun yayına verilmesi , o günkü işletme nöbetçisinin yayınlanması şirketlere ve kurumlara çok şeyler katmaktadır.
Günümüzün insanları artık okumadan çok, görmeğe ve izlemeye önem veriyor, dolayısı ile resim ve videonun önemi artmış durumda. Görsel iletişimin önemi artmış durumda, personel tarafından çekilmiş bir fotoğrafın ekranlara kurum içi bir konu uyarlanıp yayına verilmesi hem personeli motive edecektir , hem de izleyicilerin rating ini de çok arttıracaktır. Bu şekilde resim yanında video, flash animasyonlu içerikler, çok daha fazla dinamik ve ilgi çekici olacaktır.
Kurumun intranet portali üzerinden alınan bilgiler, İç İletişim departmanı tarafından yazılacak duyurular, Şirket ile ilgili basında çıkmış basın bültenlerinden alıntılar, varsa şirketin dergisinde çıkan haberler, yada şirket halka açık bir şirket ise şirket ile ilgili borsa haberlerinin verilmesi dışarından dedikodu ile değil şirket tarafında açıklanıyor olması çok faydalı olacaktır.
Bunun yanında CEO yada Başkanın canlı yayın konuşmaları veya kayıt edilmiş olan Çalışanlara Bayram Mesajları da oldukça faydalı olacak olup çalışanları hem motive edip hem de şirkete karşı olan bağlılığını arttıracaktır.
Yine yönetim kademesindeki değişiklikler, organizasyondaki yeni yapılanmalar, gelen personelin fotoğrafı ve unvanı ile birlikte ekranlardan yayınlanması çalışanların kurum içinde karşılaştığı zaman gerekli saygı ve sevginin gösterilmesi hem yeni gelen personele hem de kuruma pozitif bir enerji katacaktır.
Bunlara ilaveten verilebilecek yayın örnekleri ; iş güvenliği, iş kazaları, günün yemek menüsü, doğum günleri, evlenme günleri, üretim adetleri, günlük işletme nöbetçisi gibi konularda da içerikler hazırlanabilir.